Pieniądz prywatny – status bitcoina w Niemczech - Kurek, Robert (Private money − bitcoin status in Germany, 2017)
Cel artykułu to ocena niemieckich regulacji prawnych i podatkowych dotyczących funkcjonowania bitcoina. Z badań wynika, że rozwiązanie polegające na zdefiniowaniu bitcoina jako instrumentu finansowego nie przyczyniło się do uzyskania przejrzystości w zakresie opodatkowania. Czteroletni okres funkcjonowania przepisów (2013-2016) ukazał niedoskonałości, ale niemieckie doświadczenia mogą zostać wykorzystane na gruncie polskim: ustanowienie podmiotu, który ustalałby i upubliczniał kurs referencyjny, narzucenie metody pozwalającej na obliczenie różnic między nabyciem a zbyciem bitcoina, przygotowanie aplikacji, która pozwalałaby na obliczanie zobowiązania podatkowego w przypadku wielu transakcji, oraz przyjęcie założenia, że nie każda transakcja będzie mogła być wykazana przed urzędem skarbowym. Unormowania nie wpisują się wprawdzie w podstawowe idee bitcoina, ale mają regulować jego status podatkowy, zapewnić większe bezpieczeństwo klientom oraz unikać sytuacji, w których upadłości giełd narażają na straty klientów i negatywnie odbijają się na wizerunku kryptowalut
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 478, s. 280-290
Keywords: Bitcoin; kryptowaluty; Niemcy; system podatkowy; cryptocurrency; Germany; tax system