Czynniki determinujące społeczeństwo do stosowania odnawialnych źródeł energii w świetle badań empirycznych - Żelazna, Anna; Szcześniak, Ewelina (Determinants of the society for the use of renewable energy sources in the light of empirical research, 2017)
Zrównoważony rozwój jest koncepcją, której celem jest integracja działań społecznych, gospodarczych i środowiskowych. Społeczeństwo województwa lubelskiego, jak i całego kraju, ma szansę na wprowadzanie tych zasad poprzez stosowanie innowacyjnych rozwiązań w gospodarstwach domowych oraz podmiotach gospodarczych. Rozwiązania te mają na celu zmniejszanie zużycia energii oraz ilości emitowanych zanieczyszczeń. Takie efekty można osiągnąć poprzez zastosowanie odnawialnych źródeł energii. Największym zainteresowaniem cieszą się słoneczne systemy grzewcze czy systemy fotowoltaiczne, co potwierdzają aktualne wyniki badań. Odnawialne źródła energii dają szansę na poprawę jakości środowiska czy usprawnienie procesów gospodarowania zasobami środowiska naturalnego, a także przyczyniają się do rozwoju gospodarczego. Celem artykułu jest prezentacja opinii społeczeństwa w zakresie wykorzystywania odnawialnych źródeł energii w gospodarstwach domowych w kontekście realizacji celów zrównoważonego rozwoju. Badania prowadzone były za pomocą ankiety badawczej skierowanej do mieszkańców województwa lubelskiego
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 478, s. 472-480
Keywords: zrównoważony rozwój; OZE; energetyka odnawialna; sustainable development; renewable energy sources; renewable energy