Informacje środowiskowe w sprawozdaniach z działalności - Kryk, Barbara (Environmental information in the activity reports, 2017)
Przedsiębiorstwa są odpowiedzialne za realizację celów zrównoważonego rozwoju, w tym dotyczących środowiska naturalnego. Z tego powodu podejmują różne działania, by je osiągnąć. Ocena tych działań wymaga stosowania różnych narzędzi. Jednym z nich jest sprawozdanie zarządu z działalności. Stąd celem artykułu jest analiza zakresu informacji środowiskowych w sprawozdaniach z działalności pod kątem ich porównywalności oraz sprawdzenie, czy w zakresie ujawnionych informacji ekologicznych sprawozdania odpowiadają cechom wynikającym z KSR nr 9. W części wprowadzającej wykorzystano metodę desk research, a w empirycznej – analizę sprawozdań wybranych podmiotów i podejście indukcyjne, przejawiające się w uogólnieniu wniosków wynikających z badań
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 479, s. 108-117
Keywords: sprawozdanie z działalności; informacje środowiskowe; activity report; environmental information