Obowiązki sprawozdawcze jednostek małych i mikro w zakresie prezentacji kapitałów własnych - Cichoń, Seweryn; Turek, Izabela (Reporting obligations of small and micro entities in a range of equity presentation, 2017)
W artykule zaprezentowano rozważania z zakresu prezentacji kapitałów własnych w sprawozdaniach finansowych przez jednostki małe i mikro. Pojęcie podmiotów mikro i małych zostało wprowadzone do prawa bilansowego relatywnie niedawno, a unormowania dotyczące sprawozdawczości tych jednostek są odpowiednio dostosowane do ich rozmiarów i możliwości. W artykule dokonano skrótowego przeglądu literatury na ten temat oraz analizy aktualnych przepisów ustawy o rachunkowości odnoszących się do możliwości stosowania uproszczeń w prezentacji sytuacji jednostki mikro i małej w sprawozdaniu finansowym, ze szczególnym uwzględnieniem prezentacji kapitałów własnych. Z rozważań wynika, że jednostki mniejszych rozmiarów mogą prezentować informacje dotyczące kapitałów własnych w znacznie zawężonym zakresie, jednak należy podkreślić, że jest to możliwość, a nie obowiązek. Jednocześnie ustawa o rachunkowości daje opcję prezentowania danych w sprawozdaniu finansowym z większą szczegółowością, niż wynika to z odpowiednio zastosowanych załączników, jeżeli wymaga tego specyfika jednostki
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 484, s. 48-58
Keywords: sprawozdanie finansowe; kapitały własne; jednostka mikro; jednostka mała; financial report; equity; micro entity; small unit