Optymalizacja podatkowa transakcji kapitałowych w spółkach - Furman, Łukasz; Furman, Witold (Tax optimization of capital transactions in companies, 2017)
Przedsiębiorcy zawsze poszukiwali możliwości rozwiązań podatkowych, które przynosiłyby korzyści finansowe. Artykuł omawia problematykę związaną z transakcjami kapitałowymi występującymi w spółkach. Operacje te dotyczą w szczególności połączenia lub podziału spółek, podwyższenia kapitału zakładowego, umorzenia akcji. Wszelkie transakcje kapitałowe udziałowcy lub akcjonariusze spółek chcieliby przeprowadzać przy zminimalizowaniu obciążeń podatkowych. Wiąże się z tym optymalizacja podatkowa, która w sposób legalny przy wykorzystaniu odpowiednich metod pozwala na zmniejszenie płaconych podatków z tytułu przeprowadzonych operacji kapitałowych. Obniżenie płatności podatku bądź jego całkowite wyeliminowanie dotyczy spółek, które często występują jako podatnicy oraz udziałowcy, którzy od otrzymanych dochodów kapitałowych zmuszeni są zapłacić podatek dochodowy. Artykuł zawiera wnioski z przeprowadzonej analizy systemu podatkowego pod kątem rozwiązań optymalizacyjnych
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 484, s. 84-94
Keywords: kapitał; przedsiębiorstwo; system podatkowy; podatek; capital; enterprise; tax system; tax