Kapitał podstawowy w przedsiębiorstwach osób fizycznych i w spółkach osobowych – dylematy prezentacji w bilansie - Sokołek, Mariusz (Basic capital in enterprises of natural persons and in partnerships – dilemmas of presentation in balance sheet, 2017)
Artykuł poświęcony jest prezentacji w sprawozdaniu finansowym kapitału podstawowego w wybranych przedsiębiorstwach. Przepisy prawa bilansowego i gospodarczego nie regulują zasad prezentacji kapitału podstawowego w przedsiębiorstwach osób fizycznych i w większości spółek osobowych. Zasady takie opracowane są jedynie dla spółek kapitałowych. Jednak problem dotyczy wszystkich jednostek. Praktyka księgowa wskazuje zatem różne rozwiązania. Autor dokonuje analizy literatury naukowej z obszaru prezentacji kapitałów własnych w bilansie. Bada skalę problemu oraz skutki różnej prezentacji danych. Podaje stosowane rozwiązania, ale przede wszystkim rekomendacje dotyczące ujednolicenia zasad prezentacji tych danych. Brak jasnych zasad powoduje stosowanie kreatywnej rachunkowości. Ta może służyć celowemu fałszowaniu danych w sprawozdaniu finansowym, np. wyłudzenia kredytów bankowych. Przypomina o odpowiedzialności ciążącej na kierowniku jednostki. Odwołuje się też do teorii etyki zawodowej księgowego
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 484, s. 188-196
Keywords: kapitał podstawowy; kreatywna rachunkowość; rachunkowość finansowa; sprawozdanie finansowe; basic capital; creative accounting; financial accounting; financial reporting