Kapitały własne – zakres ujawnień i sposób prezentacji w latach 1918-2017 - Voss, Grażyna; Prewysz-Kwinto, Piotr (Equity – scope of disclosures and a way of presentation in the years 1918-2017, 2017)
Kapitały własne stanowią źródło informacji niezbędnych do podejmowania działań, planowania rozwoju i generowania zysku, pozwalają określić poziom zapotrzebowania na środki pieniężne niezbędne do osiągnięcia wyznaczonych celów, momentu postawienia środków do dyspozycji i sposobu dysponowania środkami, kosztów związanych z własnym finansowaniem, kierunków i opłacalności inwestowania zgromadzonego kapitału. Zakres ujawniania informacji na temat kapitałów własnych ciągle się zmieniał w wyniku sytuacji gospodarczej i politycznej oraz procesów globalizacji i cyfryzacji. Celem artykułu jest prezentacja zasad i zakresu ujawniania informacji na temat kapitału własnego w bilansie w okresie od 1918 r. do chwili obecnej oraz wskazanie różnic w treści i formie stosowanych rozwiązań. Określenie sposobu prezentowanych informacji i ujawnień w poszczególnych latach przedstawiono w oparciu o analizę aktów prawnych obowiązujących w badanych latach
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 484, s. 235-242
Keywords: kapitał własny; informacje finansowe; bilans; equity; financial information; balance