Substytuty mięsa firmy QUORN™ na polskim rynku. Część 2 - Jankojć, Adrian; Lesiów, Tomasz; Biazik, Ewa (QUORN ™ meat substitutes on Polish market. Part 2, 2016)
W 1 części przeglądowego artykułu scharakteryzowano rynek wegetariański w Polsce i na świecie, przedstawiono korzyści zdrowotne wynikające ze stosowania tej diety oraz zapoznano czytelników z działalnością firmy QUORN™ oferującej na rynkach amerykańskim i brytyjskim szeroką gamę produktów o znacznej wartości odżywczej, będących substytutami mięsa. Wskazano także na czynniki, które determinują akceptację nowej technologii i/lub nowego produktu na rynku. Celem II części przeglądowego opracowania jest zaprezentowanie stanu wiedzy i preferencji konsumentów w odniesieniu do spożywania mięsa i jego substytutów, a szczególnie tych, które produkuje się z wyjściowego surowca, jakim jest grzybnia grzyba Fusarium venenatum. Na podstawie wyników przeprowadzonych badań ankietowych określono także stopień zainteresowania respondentów produktami firmy Quorn™, czyli jednoznacznie nowego w Polsce asortymentu żywności, jakim jest substytut mięsa produkowany z grzybni Fusarium venenatum. Zwiększające się zainteresowanie żywnością wegetariańską w Polsce oraz rosnąca świadomość konsumentów powodują coraz większe zainteresowanie alternatywnymi dla obecnych na rynku produktów bezmięsnych, o dużej zawartości składników odżywczych
Nauki Inżynierskie i Technologie = Engineering Sciences and Technologies, 2016, Nr 4 (23), s. 58-76
Keywords: substytuty mięsa; grzyby Fusarium venenatum; badania ankietowe; meat substitutes; Fusarium venenatum; consumer preferences