Pomiar efektywności działalności podmiotów leczniczych. Wybrane aspekty - Paździor, Artur; Paździor, Maria (Measurement of assessing of effectiveness of health care units. Chosen aspects, 2017)
Samodzielne podmioty lecznicze są powołane do realizacji usług medycznych. Są to usługi o szczególnym znaczeniu, gdyż zdrowie jest dobrem fundamentalnym. W ocenie usług medycznych liczy się nie tylko efektywność, lecz również sprawiedliwość w ich dystrybucji i finansowaniu. Z tych powodów działalność medyczna, w odróżnieniu od wielu innych rodzajów działalności ludzkiej, silniej uzależniona jest od decyzji politycznych. Współczesne państwa ingerują w organizację i finansowanie systemu ochrony zdrowia. Sytuacja ta znacząco wpływa na efektywność funkcjonowania jednostek organizacyjnych ochrony zdrowia. Wobec powyższego w opracowaniu, na podstawie studiów literaturowych, starano się odpowiedzieć na pytanie, na ile w ocenie efektywności zarządzania podmiotami leczniczymi mogą być wykorzystane znane i powszechnie stosowane miary finansowe
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2017; Nr 481; s. 54-62
Keywords: podmioty lecznicze; usługi zdrowotne; efektywność; koszty usług medycznych; mierniki oceny; health care units; health services; efficiency; costs of medical services; evaluation measures