Raportowanie kapitału intelektualnego organizacji - Skrzypek, Elżbieta (Intellectual capital reporting of an organization, 2017)
Celem artykułu jest wskazanie istoty, znaczenia, narzędzi do raportowania o kapitale intelektualnym organizacji. Obiektem oceny są organizacje funkcjonujące w warunkach nowej gospodarki. Metoda badawcza opiera się na krytycznej analizie dostępnej literatury przedmiotu. W artykule wskazano, że kapitał intelektualny stanowi najsilniejszy atut w tworzeniu wartości firmy i jej przewagi konkurencyjnej. Podkreślono, że tworzy on ponadprzeciętną wartość dla przedsiębiorstwa, dlatego konieczne jest mierzenie i komunikowanie jego wartości interesariuszom. Odniesiono się do wybranych metod pomiaru kapitału intelektualnego, wskazując jego wady i zalety. Przedstawiono istotę, potrzebę i zalety raportowania o kapitale intelektualnym. Odniesiono się do dyrektywy UE dotyczącej ujawniania informacji niefinansowych
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2017; Nr 481; s. 94-105
Keywords: kapitał intelektualny; raportowanie; wartość organizacji; metody pomiaru; wycena; intellectual capital; reporting; intellectual capital valuation; intellectual capitalvaluation methods; pricing