Zakat w heterodoksyjnym ujęciu partnerstwa publiczno-prywatnego - Kociemska, Hanna (Zakat in public private partnership heterodox approach, 2017)
Celem niniejszego artykułu jest weryfikacja hipotezy o istnieniu teoretycznej możliwości stosowania daniny Zakat w ujęciu heterodoksyjnym finansów publicznych, na przykładzie partnerstwa publiczno-prywatnego (PPP). PPP jest kluczowym narzędziem służącym osiągnięciu procesu konwergencji, rozumianej jako przenikanie wybranych elementów finansów konwencjonalnych oraz finansów islamskich dla realizacji inwestycji i dostarczania dóbr publicznych na podstawie długoterminowej umowy w PPP. Ujęcie heterodoksyjne w finansach publicznych, bazujące na proponowanych filarach, prowadzi do osiągnięcia konsensusu pomiędzy celami inwestorów prywatnych, tj. maksymalizacji zysku oraz społecznej odpowiedzialności biznesu, oraz celami podmiotów publicznych, tj. dostarczaniu odpowiedniej ilości i jakości dóbr publicznych. Danina Zakat od aktywów handlowych spółki celowej w PPP może stanowić element regionalnej polityki ekonomicznej i społecznej w realizacji projektów PPP, w konwencjonalno-islamskich uwarunkowaniach społecznych, politycznych, gospodarczych. Jednocześnie proponowana konstrukcja omawianej daniny stanowi istotny element podejścia heterodoksyjnego w finansach publicznych. Główną metodą badawczą stosowaną w pracy są studia literaturowe
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 485, s. 230-239
Keywords: danina Zakat; partnerstwo publiczno-prywatne; ujęcie heterodoksyjne; finanse publiczne; public private partnership; Zakat; heterodox approach; islamic finance; conventional finance