Nowa rola Chin w świecie – jak ją zaakceptować - Hübner, Wojciech (Thenew role for China – how can we accept it, 2017)
Czy Chiny mogą stać się akceptowalnym liderem świata, który nie tylko dużo produkuje i eksportuje, ale również kształtuje sposób myślenia? Potencjalnie wyrasta kandydat na współlidera, z którego ostateczną oceną jest jednak pewien kłopot. Zmieniła się nie tylko wydajność gospodarki chińskiej. Chiny starają się o to, by ich sukces został przypieczętowany projektem Pasa i Szlaku tworzącym infrastrukturę rozwoju w skali globalnej. Czy przyszły świat ma być dalej zorganizowany według istniejącego ładu zachodniego, ze wszystkimi tego znanymi niedoskonałościami, czy też powinien zaakceptować rosnącą rolę Pax Sinica z chińską receptą na sukces i odmienną tradycją kulturową? Czy rywalizacja może przerodzić się w jakąś formę konfrontacji? Byłaby to wielka dodatkowa niepewność współczesności. Świat ulega wyraźnym zmianom strukturalnym i niektóre przewagi dawnych liderów stają się mniej oczywiste. Autor sądzi, iż tym razem sukces nie może należeć tylko do jednej ze stron
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 486, s. 36-48
Keywords: Chiny; globalne przywództwo; inicjatywa Pasa i Szlaku; ład globalny; China; global leadership; the Belt and Road initiative; world order