Umowa EUSFTA (UE – Singapur) szansą rozwoju polskiego eksportu - Zysk, Wojciech; Maciejewski, Marek (EUSFTA agreement (between the EU and Singapore). An opportunity for the development of Polish export, 2017)
W 2006 r. Komisja Europejska wskazała na Stowarzyszenie Narodów Azji Południowo-Wschodniej (ASEAN) jako priorytetowy i perspektywiczny rynek w rozwoju wzajemnej współpracy gospodarczej. Na tle innych azjatyckich krajów, z którymi UE negocjuje umowy o wolnym handlu, wyróżnia się Singapur. Rokowania z tym krajem zostały zakończone w grudniu 2012 r. w odniesieniu do wszystkich rozdziałów umowy handlowej, z wyjątkiem części dotyczącego ochrony inwestycji. Negocjacje dotyczące tego rozdziału zostały zakończone w październiku 2014 r., a 26 czerwca 2015 r. umowa z tym krajem została parafowana. Planowana w umowie EUSFTA eliminacja barier w przywozie do Singapuru może pomóc unijnym, w tym polskim, eksporterom w zdobyciu tego atrakcyjnego rynku. W artykule zidentyfikowano potencjalne szanse eksportowe w oparciu o analizę struktury polskiego eksportu i singapurskiego importu
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 486, s. 155-166
Keywords: umowy o wolnym handlu; Unia Europejska; Singapur; handel międzynarodowy; free trade agreements; the European Union; Singapore; foreign trade