Znaczenie żywności tradycyjnej w kształtowaniu poziomu i jakości życia jej konsumentów - Dominik, Piotr (The importance of traditional food in shaping the level and quality of life of its consumers, 2017)
W pracy przedstawiono przegląd literatury i wyniki własnych badań. Obecnie jedzenie jest coraz bardziej dostępne dla człowieka, jego cena jest zróżnicowana i łatwiej jest zaspokajać podstawowe potrzeby współczesnego człowieka. Przemysł spożywczy oferuje możliwość zakupu w przystępnej cenie produktów masowych produkowanych w dużych fabrykach. Alternatywą dla tego rodzaju żywności jest tradycyjna żywność, która wykorzystuje naturalne surowce, a proces produkcji nie narusza ich jakości. Konsumenci stawiają produktom żywnościowym coraz większe wymagania, chcą, by poprawiały ogólną kondycję, zmniejszały ryzyko chorób cywilizacyjnych i wspomagały zdrowie. Żywność stanowi też stale przedmiot badań, rozwoju i modyfikacji, jest udoskonalana pod kątem różnych, nieznanych dotąd zastosowań. Celem publikacji jest analiza znaczenia tradycyjnej żywności w kształtowaniu jakości życia konsumentów. Z badań wynika, że konsumenci wybierają żywność tradycyjną z uwagi na specyficzny smak, jakość, wygląd, wartość odżywczą, zdrowie oraz bezpieczeństwo. Wymienione czynniki wyboru wydają się być istotne głównie z uwagi na związek żywności tradycyjnej z codzienną konsumpcją, a nie tylko z okazjonalnym i świątecznym charakterem
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 483, s. 44-56
Keywords: żywność tradycyjna; jakość życia; zdrowie; kultura; tożsamość; traditional food; quality of life; health; culture; identity