Decyzje inwestycyjne na rynku lokali mieszkalnych a hałas drogowy - Rącka, Izabela; Szopińska, Kinga (Investment decisions on the local housing market vs. road noise, 2017)
Hałas występujący w środowisku powinien być czynnikiem branym pod uwagę w procesie inwestowania w przestrzeni zurbanizowanej, zwłaszcza w nieruchomości mieszkaniowe, gdyż w znacznym stopniu decyduje on o poziomie życia mieszkańców. Niniejszy artykuł jest próbą weryfikacji hipotezy dotyczącej negatywnego wpływu hałasu drogowego na ceny lokali mieszkalnych położonych w strefie ponadnormatywnego poziomu dźwięku, a jednocześnie próbą odpowiedzi na pytanie: czy przy podejmowaniu decyzji inwestycyjnej o kupnie mieszkania w śródmieściu inwestorzy uwzględniają poziom hałasu drogowego występujący w otoczeniu? Weryfikację hipotezy przeprowadzono na wybranym obszarze Polski w oparciu o analizę transakcji lokalami mieszkalnymi, w zestawieniu z występującym poziomem hałasu, opisanym w SMA. W opracowaniu przeprowadzono analizę w zakresie danych transakcyjnych zarejestrowanych na śródmiejskim rynku nieruchomości mieszkaniowych Kalisza. Do oceny wpływu hałasu na ceny nieruchomości mieszkaniowych wykorzystano analizę statystyczną. Z przeprowadzonych badań wynika, że dla nabywców lokali mieszkalnych ważną ich cechą jest odnotowywany hałas
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 483, s. 100-117
Keywords: decyzje inwestycyjne; rynek nieruchomości mieszkaniowych; hałas drogowy; strategiczna mapa akustyczna; śródmieście; investment decisions; housing market; noise; acoustic strategic map; downtown