Jakość życia osób z dysfunkcją wzroku - Tikhonov, Andrey (Quality of life of visually impaired persons, 2017)
Osoby z dysfunkcją wzroku stanowią liczną i różnorodną grupę ludzi, którzy często są narażeni na bezpodstawne nierówne traktowanie i wykluczenie społeczne, polityczne i gospodarcze. W związku z tym jakość życia niewidomych i słabowidzących ma tendencję do bycia poniżej przeciętnej. Jakość życia to wielowymiarowe interdyscyplinarne pojęcie, które pozwala przeprowadzać badania uwzględniające różne aspekty funkcjonowania człowieka. Na jakość życia osoby z zaburzeniem wzroku wpływa wiele rozmaitych czynników. Kluczowymi wśród nich są rehabilitacja i kształcenie. Podnoszenie jakości życia osób z dysfunkcją wzroku wymaga ścisłej współpracy pomiędzy instytucjami państwowymi, pozarządowymi i prywatnymi oraz wielkiego wysiłku ze strony samych tych osób
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2017; Nr 483; s. 197-208
Keywords: jakość życia; niepełnosprawność; dysfunkcje wzroku; quality of life; disability; visual disabilities