Bezpieczeństwo ludzi starszych w smart city - Trzpiot, Grażyna; Szołtysek, Jacek (Safety of the elderly in smart city, 2017)
Rozwijające się inteligentne systemy w miastach mają ułatwić i usprawnić życie mieszkańców. Żyjemy w otoczeniu rosnących infrastruktur danych – Big Data – w zmieniających się w smart city miejscach zamieszkania. Celem artykułu jest podjęcie dyskusji o ryzyku życia w takim otoczeniu. Badaniu poddano ryzyko życia mieszkańców w smart city, w szczególności bezpieczeństwo ludzi starszych, w cyfrowym społeczeństwie opartym na wiedzy. Pojawiają się nowe wyzwania w zakresie mobilności, edukacji czy finansów. Jednocześnie należy pamiętać o podstawowych kwestiach zdrowotnych – zdrowie osobnicze oraz możliwości jego poprawy w zakresie wsparcia medycznego i farmaceutycznego, o bezpieczeństwie środowiska seniora – miejsca zamieszkania oraz cech środowiska naturalnego (ten moduł obejmuje również bezpieczeństwo osobiste), jak również o bezpieczeństwie osobistym w przestrzeni miasta
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2017; Nr 483; s. 209-226
Keywords: smart city; starsi ludzie; bezpieczeństwo seniorów; elderly people; safety of seniors