Nadzór klastrowy w kształtowaniu bezpieczeństwa ekonomicznego klastra - Bembenek, Bogusław (Cluster governance in shaping cluster economic security, 2017)
Artykuł składa się z trzech integralnych części, w których przedstawiono istotę bezpieczeństwa ekonomicznego klastra, znaczenie nadzoru klastrowego dla zapewnienia tego typu bezpieczeństwa oraz podstawowe standardy zarządzania klastrem, które w sposób bezpośredni odnoszą się do nadzoru klastrowego. W opracowaniu podkreślono, że niejednorodny i złożony charakter bezpieczeństwa ekonomicznego i nadzoru klastrowego oraz różny sposób ich definiowania utrudnia ich pomiar i kwantyfikację. Nadzór klastrowy, stymulując transparentne zarządzanie klastrem, przyczynia się do poprawy aktywności ekonomicznej klastra i jego pozytywnego wizerunku. Jako instrument wewnętrznej i zewnętrznej kontroli sprawności zarządzania klastrem kształtuje bezpieczeństwo ekonomiczne klastra. Analiza wtórnych źródeł informacji wykazała, że polskie klastry różnią się między sobą pod względem spełnienia standardów zarządzania klastrem w obszarze nadzoru klastrowego
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 487, s. 11-27
Keywords: klaster; nadzór klastrowy; bezpieczeństwo ekonomiczne; rozwój; cluster; cluster governance; economic security; development