Usługi e-administracji dla przedsiębiorstw a biurokracja w krajach UE - Mańkowska, Natalia (E-government services for enterprises vs. bureaucracy in the EU, 2017)
Przedmiotem rozważań jest problematyka dotycząca wdrażania usług e-administracji do przedsiębiorstw w państwach członkowskich Unii Europejskiej. Strategia rozwoju społeczeństwa informacyjnego prezentuje wizję elektronicznej administracji wpływającej istotnie na efektywność sektora publicznego. Jego działalność może być nieefektywna z powodu dysfunkcji i ograniczeń. Proces świadczenia usług publicznych jest głównym źródłem potencjalnej nieefektywności. Jednym z jej przejawów jest nadmierna biurokracja organizacji publicznych, utrudniająca prowadzenie działalności gospodarczej. Przeprowadzona analiza miała na celu znalezienie potwierdzenia zależności między rozwojem usług e-administracji oferowanych przedsiębiorcom a poziomem biurokracji w krajach Unii Europejskiej. Badanie empiryczne przeprowadzone dla dwudziestu czterech państw członkowskich UE w latach 2007-2012 nie dało jednak jednoznacznych wyników potwierdzających występowanie owej zależności we wszystkich krajach UE
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 487, s. 177-187
Keywords: e-administracja; wirtualna biurokracja; efektywność sektora publicznego; e-government; virtual bureaucracy; public sector efficiency