Raportowanie danych niefinansowych w świetle aktualnych zmian ustawy o rachunkowości - Lorenc, Sylwia; Kustra, Arkadiusz (Reporting non-financial data in the light of current changes in the accounting act, 2017)
Podejmowanie decyzji strategicznych w sferze kreowania wartości zrównoważonej powinno bazować na sprawozdawczości zintegrowanej, będącej połączeniem raportów finansowych i niefinansowych. W świetle zachodzących zmian prawnych, społecznych i środowiskowych generatory niefinansowe nabierają coraz większego znaczenia nie tylko dla przedsiębiorstw, lecz także dla szerokiego grona interesariuszy. W publikacji nakreślono potrzebę wdrożenia transparentnej komunikacji jednostek z interesariuszami, zaspokajającej potrzeby informacyjne wszystkich uczestników rynku. Celem opracowania jest identyfikacja raportowania zintegrowanego i przedstawienie relacji raportu zrównoważonego rozwoju ze sprawozdaniem z działalności jednostki. Przedstawiono wymagania w zakresie ujawnień informacji niefinansowych po zmianie Ustawy o rachunkowości z 15 grudnia 2016 r. przyjętej do polskiego prawodawstwa na mocy Dyrektywy 2014/95/UE. Metodyka badawcza w artykule bazuje na wykorzystaniu analizy opisowo-porównawczej
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 488, s. 99-113
Keywords: dane niefinansowe; raport zintegrowany; interesariusze; sprawozdanie z działalności; non-financial data; integrated report; stakeholders; report on the company’soperation