Opodatkowanie pracy. Między optymalizacją a sprawiedliwością systemu podatkowego - Żabiński, Arkadiusz; Pohulak-Żołędowska, Elżbieta; Sosnowski, Michał (Taxation of labor. Between optimization and justice of the taxation system, 2017)
Artykuł porusza problematykę związaną z kontrowersjami dotyczącymi wysokości opodatkowania pracy jako czynnika wytwórczego. Teoria wyboru czynników wytwórczych opiera się na zasadzie równomierności obciążeń fiskalnych nakładanych na owe czynniki. Na tej bazie zbudowano zresztą katalog zasad sprawiedliwości podatkowej, które są postulatem budowy sprawnego systemu podatkowego. Jednocześnie badania dotyczące optymalizacji podatkowej dowodzą słuszności preferencyjnego opodatkowania kapitału, kosztem wysokiego opodatkowania pracy. System podatkowy w Polsce preferuje fiskalnie kapitał kosztem pracy. Z punktu widzenia potrzeb fiskalnych budżetu państwa sytuacja jest poprawna. Pozostaje jednak pytanie o długofalowe skutki tego typu polityki fiskalnej
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 488, s. 284-294
Keywords: system podatkowy; zasady podatkowe; optymalizacja podatkowa; tax system; tax rules; tax optimization