Innowacyjność Polski na tle wybranych krajów według rankingu GII - Chechelski, Piotr (Innovation in Poland against the background of chosen countries according to GII ranking, 2017)
Celem badań było porównanie narodowych systemów innowacyjnych w rozwiniętych krajach świata i Polski poprzez analizę zmian wartości wskaźników Globalnego Indeksu Innowacyjności w latach 2012 i 2015. W krajach, w których wskaźnik GII wzrósł najszybciej, wzrastała także wartość wskaźników działań proinnowacyjnych i rezultatów innowacyjności, jednakże znacznie bardziej tego ostatniego. Może to świadczyć, że zainwestowane środki i działania przyniosły – lub nie – oczekiwane rezultaty. Polska należała do krajów, gdzie zainwestowane środki nie przyniosły założonych rezultatów. Można stąd wnioskować, że nasz Narodowy System Innowacyjności wymaga zmian i dostosowań do szybko zmieniających się uwarunkowań otoczenia zarówno krajowego, jak i globalnego
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 489, s. 69-77
Keywords: Narodowy System Innowacyjności; Globalny Indeks Innowacyjności; rezultaty innowacyjności; National Innovation Systems; Global Index of Innovation; results of innovation