Zmiany demograficzne a rynek pracy w Polsce - Drela, Karolina (Demographic changes vs. labour market in Poland, 2017)
W artykule przedstawiono analizę liczby ludności i dostępności siły roboczej, zjawisko starzenia się i depopulacji w Polsce. Podjęto również próbę przedstawienia najważniejszych rozwiązań negatywnych zmian demograficznych na polskim rynku pracy oraz próbę określenia, czy można zminimalizować, zahamować albo odwrócić te tendencje. Większość państw wysoko rozwiniętych stoi obecnie wobec realnego kryzysu demograficznego związanego ze spadkiem liczby ludności (depopulacja) i starzeniem się społeczeństwa. W wyniku procesu starzenia zmieniają się relacje pomiędzy ludnością w wieku nieprodukcyjnym i produkcyjnym, wzrastają tzw. współczynniki obciążenia i ma to wpływ na polski rynek pracy, dlatego szczególną uwagę zwrócono na tempo zmian demograficznych i starzenia się, co pozwoliło autorce zaprezentować kilka rozwiązań tych problemów
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 489, s. 78-89
Keywords: rynek pracy; bezrobocie; depopulizacja; starzenie się; tendencje demograficzne; labour market; unemployment; depopulation; aging; demographic trends