Sharing economy jako nowy trend społeczno-gospodarczy - Koźlak, Aleksandra (Sharing economy – as a new socio-economic trend, 2017)
Koncepcja wspólnego wykorzystywania zasobów lub dzielenia się nimi nie jest zjawiskiem nowym, jednak rozwój technologii mobilnych i społeczności internetowych spowodował, że wymiana zasobów nabrała zupełnie innego wymiaru i dynamicznie zwiększa się jej skala, obejmując coraz to nowe sektory gospodarowania. Jak większość stosunkowo nowych zjawisk, tak i sharing economy jest różnie definiowane i nie jest ustalone, które formy dzielenia się nazwa ta powinna obejmować, a których nie. W artykule przedstawiono koncepcję sharing economy, scharakteryzowano obszary jej wdrożenia oraz omówiono czynniki wywierające istotny wpływ na jej rozwój. Artykuł ma charakter przeglądowy i powstał na podstawie badań literaturowych
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 489, s. 171-182
Keywords: collaborative consumption; sharing economy; collaborative economy; gospodarka współdzielenia; współdzielona konsumpcja