Specyfika innowacyjności w sektorze MSP w Polsce - Lazur, Anna (Characteristics of innovation in SME sector in Poland, 2017)
W artykule podjęto próbę zdefiniowania pojęcia innowacyjności przedsiębiorstwa. Przybliżono istotę specyfiki innowacyjności w sektorze MSP z uwzględnieniem uwarunkowań innowacyjności małych i średnich przedsiębiorstw oraz trudności związanych z wdrażaniem innowacji. Scharakteryzowano też elementy potencjału innowacyjnego MSP. Ponadto w artykule przedstawiono wyniki własnych badań empirycznych przeprowadzonych metodą wywiadu bezpośredniego z wykorzystaniem kwestionariusza ,,Innowacyjność MSP”. Wywiad przeprowadzono w 12 przedsiębiorstwach należących do sektora MSP. Celem badań było: rozpoznanie, jak objęte analizą podmioty rozumieją pojęcie innowacyjności przedsiębiorstwa, czy w latach 2015-2016 prowadziły one działania innowacyjne oraz z jakich źródeł działania te zostały sfinansowane, jakie ich zdaniem czynniki sprzyjają, a jakie utrudniają wdrażanie innowacji w sektorze MSP. Przeprowadzone badania mają charakter pilotażowy, a osiągnięte wyniki stanowią przyczynek do dalszych badań
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 489, s. 193-204
Keywords: innowacyjność przedsiębiorstwa; sektor MSP; małe i średnie przedsiębiorstwa; company innovation; MSE sector; small and medium-sized enterprises