Kredyt na innowacje technologiczne jako źródło finansowania innowacji w małych i średnich przedsiębiorstwach - Lisowska, Renata (Technology innovation credit as a source of financing innovation in small and medium- sized enterprises, 2017)
Szansą na zwiększenie konkurencyjności małych i średnich przedsiębiorstw (MSP) funkcjonujących w zmiennym otoczeniu jest ich aktywna działalność innowacyjna. Szczególnie dużym problemem we wprowadzaniu innowacji w MSP są niewystarczające środki finansowe, które mogą stanowić znaczącą barierę. Dlatego też dla tych podmiotów ważne jest wsparcie finansowe pozwalające na wprowadzanie innowacyjnych rozwiązań. Taką możliwość stwarzają instrumenty finansowe wdrażane ze środków unijnych. Celem niniejszego opracowania jest analiza i ocena możliwości wsparcia działalności innowacyjnej MSP ze środków unijnych na przykładzie poddziałania 3.2.2 Kredyt na innowacje technologiczne, oferowanego w ramach Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 489, s. 205-212
Keywords: MSP; działalność innowacyjna; Program Operacyjny Inteligentny Rozwój; kredyt na innowacje technologiczne; SMEs; innovative activity; Smart Growth Operational Programme; technology innovation credit