Empiryczna analiza zależności między otwartością gospodarki a wzrostem gospodarczym na przykładzie Polski - Machowska-Okrój, Sylwia (The empirical analysis of dependency between openness of economy vs. economic growth. Case of Poland, 2017)
Wzrost gospodarczy przejawia się przede wszystkim wzrostem PKB i PKB per capita. Wśród różnorodnych czynników wpływających na wielkość PKB jest handel zagraniczny. Stopień otwartości gospodarki odpowiednio determinuje wzrost gospodarczy, niemniej w literaturze toczy się dyskusja na temat tej zależności. Stąd w artykule postawiono dwa cele: wykazanie związku korelacyjnego między otwartością gospodarki a wzrostem gospodarczym oraz wykazanie wpływu otwierania się gospodarki na PKB per capita. Jako metodę badawczą przyjęto badanie korelacji między wspomnianymi zmiennymi oraz wnioskowanie na podstawie modelu regresji. Na podstawie przeprowadzonych badań można stwierdzić, że badanie korelacji między wzrostem gospodarczym a otwartością gospodarki wykazuje zależność dodatnią. Ponadto wzrost wskaźnika otwartości w okresie po przystąpieniu Polski do UE przekłada się na wzrost PKB per capita
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 489, s. 222-230
Keywords: wzrost gospodarczy; wskaźnik otwartości gospodarki; badanie korelacji; economic growth; economy openness factor; correlation test