Dobrobyt społeczno-ekonomiczny w krajach UE w warunkach pokryzysowych - Śleszyńska- Świderska, Anna (Socio-economic welfare in UE countries after crisis conditions, 2017)
Głównym celem artykułu jest analiza i ocena zmian dobrobytu w krajach UE w kontekście sytuacji pokryzysowej. Dla osiągnięcia celu zastosowano następujące metody badawcze: studia literaturowe, porządkowanie statystyczne i analizę skupień. Zasadniczym źródłem danych wykorzystanych w badaniu jest baza EUROSTAT oraz raporty i strony internetowe związane z wykorzystanymi w artykule miernikami dobrobytu, takimi jak: PKB per capita, Human Development Index i Happy Planet Index. Podmiotem badań w artykule są kraje UE, a przedmiotem badań ich dobrobyt społeczno-ekonomiczny. Na podstawie przeprowadzonej analizy wyciągnąć można wniosek, że w warunkach pokryzysowych w dobrobycie krajów UE niewątpliwie nastąpiły zmiany, które w poszczególnych krajach miały zróżnicowany kierunek i siłę. Nieznacznie, ale zwiększył się dystans w poziomie dobrobytu pomiędzy skrajnymi państwami UE oraz nastąpił ogólny wzrost zróżnicowania dobrobytu pomiędzy krajami UE. Ponadto w dobrobycie w ujęciu ilościowym nastąpiły mniej zauważalne zmiany aniżeli w dobrobycie w ujęciu jakościowym
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 489, s. 427-437
Keywords: dobrobyt społeczno-ekonomiczny; poziom życia; pomiar dobrobytu; ranking krajów UE; analiza skupień; socio-economic welfare; standard of living; welfare measurement; EU ranking; cluster analysis