Wybrane finansowo-administracyjne aspekty rozwoju lokalnego w opinii radnych gmin Grójec; Kozienice; Szydłowiec (kadencje: 2002–2006; 2014–2018) - Śmietanka, Tomasz (Chosen financial-administrative aspects of the local development in the opinion of councilors of Grójec, Kozienice, Szydłowiec communes (terms of office: 2002–2006; 2014–2018), 2017)
Niniejsze opracowanie stanowi syntetyczne ujęcie opinii radnych trzech gmin miejsko-wiejskich na temat wybranych aspektów rozwoju lokalnego. W artykule zidentyfikowano główne czynniki i mierniki tego rozwoju. Celem badań ankietowych radnych było poznanie opinii radnych gmin w czterech grupach tematycznych: ogólnej organizacji gminy, dotychczasowej realizacji i organizacji usług społecznych, postulowanych zmian w finansowaniu tych usług oraz wpływu gminy na jakość życia mieszkańców, która jest jednym z mierników rozwoju lokalnego. Dokonano analizy istotnych zmian tej opinii w ciągu ostatnich 12 lat i podjęto próbę określenia przyczyn tych zmian na podstawie obserwacji uczestniczącej autora. W podsumowaniu formułowane są wnioski dotyczące dotychczasowej oceny działań gmin na rzecz rozwoju lokalnego i postulowanych zmian, które pozytywnie wpłyną na rozwój gmin
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 489, s. 449-464
Keywords: gmina; radni; usługi społeczne; finanse publiczne; rozwój lokalny; commune; councilors; social services; public finance; local development