Czy podział terytorialny wymaga zmian? Inspiracja lubińska - Kachniarz, Marian; Raczyński, Robert; Pięta, Ignacy (Do the territorial divisions require change? The Lubin inspiration, 2017)
Wieloletnia perspektywa funkcjonowania gmin i powiatów daje podstawy do refleksji nad obecnym podziałem terytorialnym kraju, z punktu widzenia jego sprawności. Celem artykułu jest próba refleksji nad podziałem terytorialnym szczebla lokalnego w Polsce i wskazanie możliwych kierunków jego ewolucji. W pracy dokonano analizy raportów o stanie samorządności w Polsce w zakresie postulatów zmian w układzie terytorialnym. Dywagacje te zostały osadzone zarówno w szerszym międzynarodowym kontekście jak i inicjatywach podejmowanych na szczeblu lokalnym. W tym pierwszym przypadku przeanalizowano trendy i efekty reform na świecie. W drugim zaś przedstawiono case study miasta Lubina. Przeprowadzone analizy pozwoliły na sformułowanie zarysu trzech koncepcji zmian w układzie terytorialnym Polski, który może ogniskować dalszą dyskusję w tym zakresie
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 490, s. 78-89
Keywords: konsolidacja; efekt skali; samorząd terytorialny; reforma; consolidation; effect of scale; local government; reform