Gmina Miejska Piechowice w oczach mieszkańców – raport z badań - Raszkowski, Andrzej (Piechowice municipality in the eyes of residents – research report, 2017)
Niniejsze opracowanie powstało w oparciu o badania ankietowe, które przeprowadzone zostały na zlecenie Urzędu Miasta w Piechowicach w okresie wrzesień-listopad 2015 r. Wspomniany proces badawczy był jednym z etapów tworzenia nowej Strategii Rozwoju Gminy Miejskiej Piechowice na lata 2015–2026. Celem opracowania jest przedstawienie oraz ocena wybranych sfer funkcjonalnych Gminy Miejskiej Piechowice (środowisko geograficzne, gospodarka, infrastruktura techniczna, infrastruktura społeczna, zarządzanie miastem) w opinii mieszkańców. Przedstawione w artykule analizy oraz wnioski potwierdzają stosunkowo korzystne postrzeganie gminy przez wybranych członków społeczności lokalnej. Jednocześnie stanowią punkty wyjścia dla władz samorządowych oraz innych lokalnych środowisk do planowania projektów niwelujących dostrzeżone słabości
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 490, s. 103-112
Keywords: rozwój lokalny; strategia rozwoju gminy; Piechowice; społeczność lokalna; raport badawczy; local development; local community; research report; development strategy of the municipality