Miasto centralne w regionie – diagnoza Wrocławia; Poznania i Łodzi - Żydek, Katarzyna (Central city in a region – diagnosis of Wrocław; Poznań and Łódź, 2017)
Celem artykułu jest przedstawienie istoty miasta centralnego w regionie w oparciu o diagnozę sytuacji społeczno-gospodarczej Wrocławia, Poznania i Łodzi jako regionalnych biegunów wzrostu. W niniejszym opracowaniu przeanalizowane zostały aspekty teoretyczne, które bazują na teoriach polaryzacji, dotyczące problematyki miasta w regionie, a w szczególności ukazujące zależności pomiędzy nimi. W artykule ukazane zostały również teorie odnoszące się do różnych ujęć postrzegania miasta. Następnie przedstawiona została charakterystyka obecnej sytuacji społeczno-gospodarczej Wrocławia, Poznania i Łodzi. Kolejne podrozdziały ukazują znaczenie miast centralnych w regionie oraz opis najważniejszych wyzwań rozwojowych tych miast, które dotyczą głównie zagrożeń w sferze społeczno-gospodarczej. Na podstawie syntetycznej analizy problematyki dedykowanej wybranym miastom przedstawione zostały główne wnioski oraz porównanie znaczenia diagnozowanych miast jako regionalnych biegunów wzrostu
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 490, s. 148-159
Keywords: miasto; region; Wrocław; Poznań; Łódź; city