Miasto przyszłości na tle koncepcji zrównoważonego rozwoju - Dembicka-Niemiec, Agnieszka (City of the future on the background of the sustainable development, 2017)
Celem artykułu jest identyfikacja działań podejmowanych w miastach o charakterze społecznym, ekonomicznym i środowiskowym oraz ocena ich zgodności z założeniami koncepcji zrównoważonego rozwoju. W artykule przytoczone zostały przykłady rozwoju różnych miast europejskich i pozaeuropejskich oraz efekty prowadzonej polityki miejskiej. Autorka starała się odpowiedzieć na pytanie, w jakim stopniu działania podejmowane w miastach są zgodne z zasadami zrównoważonego rozwoju i czy w przyszłości miasta staną się bardziej zrównoważone. Aby zrealizować cel artykułu, zastosowano metodę desk research. Otrzymane wnioski wskazują na pożądane kierunki rozwoju w myśl koncepcji rozwoju zrównoważonego. Istotne jest zwrócenie uwagi na konieczność korzystania z OZE podczas wdrażania innowacyjnych rozwiązań i podejmowanie współpracy między miastami w zakresie rozwoju zrównoważonego
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 490, s. 190-197
Keywords: zrównoważony rozwój; miasto zrównoważone; sustainable city; smart city; future development