Nowoczesna gospodarka miejska a logistyka - Kalisiak-Mędelska, Magdalena (Contemporary urban economy and logistics, 2017)
W opracowaniu podjęto teoretyczne rozważania dotyczące wykorzystania logistyki w obszarze gospodarki miejskiej. Coraz częściej wspomaga ona proces optymalizacji przepływów osób i dóbr dokonujących się w obrębie miasta, a także racjonalizacji ich kosztów. Jej rozwiązania powinny być skonstruowane w ramach długofalowej strategii i wdrażane w sposób celowy i przemyślany. Takie podejście przyczyni się do wzrostu jakości życia i funkcjonowania wszystkich użytkowników miasta. Rozważania mają charakter polemiczny i ogólnie nakreślają związek współczesnej gospodarki miejskiej z logistyką. Nie wskazują konkretnych rozwiązań logistycznych. Standaryzacja w tym obszarze jest błędem, który może wręcz generować nowe problemy, a nie niwelować istniejące, powodując tym samym narastanie niezadowolenia mieszkańców. Przyjęte rozwiązania logistyczne powinny bowiem wynikać z uwarunkowań właściwych danej gospodarce miejskiej
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 490, s. 198-208
Keywords: gospodarka miejska; logistyka; urban economy; logistics