Prorozwojowa koncepcja przedsiębiorstwa działającego w erze wiedzy i informacji; oparta na czwartej rewolucji przemysłowej - Górka, Kazimierz; Grzeganek- Więcek, Brygida; Szopa, Romuald (Pro-developmental concept of a company based on the fourth industrial revolution operating in the era of knowledge and information, 2017)
Idea, na której zbudowana została prorozwojowa koncepcja działania przedsiębiorstwa w erze wiedzy i informacji, tkwi w czwartej rewolucji przemysłowej i rozwinęła się na fundamencie trzeciej rewolucji przemysłowej, która polegała na automatyzacji poszczególnych procesów. Celem opracowania jest identyfikacja i ocena wpływu czwartej rewolucji przemysłowej na funkcjonowanie współczesnych przedsiębiorstw w erze wiedzy i informacji. Opracowanie ma charakter informacyjno-poglądowy, opisujący zmiany, jakie inspirowane są w działalności przedsiębiorstw produkcyjnych przez koncepcję „przemysł 4.0”, która umożliwia łączenie urządzeń w ramach cyfrowych ekosystemów oraz pogłębienie integracji wewnątrz poziomych i pionowych łańcuchów wartości. Pozwoliło to na wygenerowanie nowego modelu funkcjonowania przedsiębiorstwa określanego jako model 4.0. Efekty, jakie przedsiębiorstwo osiąga przez wprowadzenie tych zmian, to przede wszystkim produkt lub usługa lepiej dopasowana do potrzeb i oczekiwań klienta dzięki analityce danych pochodzących z rynku
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 491, s. 172-180
Keywords: era wiedzy i informacji; działanie prorozwojowe; automatyzacja procesów; robotyzacja; ekosystemy cyfrowe; przemysł 4.0; era of knowledge and information; pro-developmental action; automation ofprocesses; robotization; digital ecosystems; Industry 4.0