Osoby wykluczone jako adresat działań klubów integracji społecznej prowadzonych przez fundacje - Rydwańska, Paulina; Sadowska, Sylwia (Excluded persons as a recipient of actions of Social Integration Clubs run by foundations, 2017)
Celem artykułu jest zwrócenie uwagi na zjawisko wykluczenia społecznego i włączanie się fundacji w jego niwelowanie. Skutecznym instrumentem wsparcia osób marginalizowanych społecznie jest tworzenie klubów integracji społecznej (KIS). Działalność KIS, cechujących się niesamodzielnością pod względem finansowym oraz brakiem osobowości prawnej, realizowana jest za pośrednictwem podmiotów publicznych, jak również organizacji trzeciego sektora. Dlatego istotnym zagadnieniem pozostaje wykazanie aktywności organizacji pozarządowych, a dokładniej fundacji w reintegracji społecznej i zawodowej osób wykluczonych. Wnioski obejmują ocenę działań podejmowanych przez fundacje wobec osób wykluczonych
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 492, s. 60-70
Keywords: integracja społeczna i zawodowa; osoby wykluczone; kluby integracji społecznej; fundacje; organizacje trzeciego sektora; social and professional integration; excluded persons; Social Integration Clubs; foundations; third sector organisations