Powstanie neuromakroekonomii jako efekt filtra biologicznego nałożonego na paradygmat ekonomii głównego nurtu - Noga, Marian (Creation of neuromacroeconomics as a result of a biological filter imposed on the paradigm of mainstream economics, 2017)
W artykule autor dokonuje analizy modyfikacji paradygmatu ekonomii głównego nurtu i stwierdza, że aby ta nauka dobrze opisywała rzeczywistość gospodarczą i formułowała predykcyjne wnioski, muszą na dotychczasowe osiągnięcia ekonomii być nałożone filtry, które umożliwią spełnienie tych zadań i uczynienie z ekonomii nauki kognitywnej. Jednym z takich filtrów jest biologia, która w połączeniu z ekonomią daje możliwość stworzenia nowej nauki – neuromakroekonomii. Efektem tej nauki w przyszłości będzie zbliżenie praw ekonomicznych do praw przyrodniczych, o czym ekonomiści marzyli od 300 lat
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 493, s. 235-246
Keywords: ekonomia; ekonomia głównego nurtu; neuromakroekonomia; economics; mainstream economics; neuromacroeconomics