Przestrzenne zróżnicowanie kosztów funkcjonowania domów pomocy społecznej w Polsce w 2016 roku - Bobrowska, Agnieszka (Spatial differentiation of operating costs of social welfare houses in Poland in 2016, 2017)
Celem artykułu było wykazanie zróżnicowania poziomu kosztów utrzymania mieszkańca w domach pomocy społecznej (DPS) w Polsce w 2016 r. Wartość współczynnika zmienności (12,9%) potwierdziła, że DPS w Polsce różnią się ze względu na poziom kosztów utrzymania ich mieszkańców. Dalsza analiza dotyczyła korelacji pomiędzy kosztami w DPS i zmiennymi opisującymi poziom rozwoju gospodarczego danego regionu. Uzyskane wyniki pozwoliły na stwierdzenie, że wyższemu poziomowi PKB odpowiadały wyższe koszty w DPS. Zestawienie kosztów utrzymania w DPS z poziomem przeciętnych emerytur w poszczególnych województwach wykazało, że osoby starsze nie są w stanie pokryć nawet połowy kosztów pobytu. Oznacza to, że ostatecznie gminy muszą ponosić coraz większe wydatki, dopłacając do pobytu mieszkańców w DPS. Sytuacja ta będzie się pogarszać ze względu na wzrost liczby osób starszych. Należy podjąć działania zmierzające do zmiany sposobu finansowania pobytu w domach pomocy społecznej
Nauki o Finansach = Financial Sciences, 2017, Nr 3 (32), s. 28-39
Keywords: zbiorowe gospodarstwa domowe; domy pomocy społecznej; finanse gmin; collective households; social welfare houses; municipal finance