Analiza sytuacji konkurencyjnej na rynku zakładów ubezpieczeń za pomocą zmodyfikowanej macierzy opłacalności biznesu - Kopiński, Adam; Porębski, Dariusz (Analysis of competition in the insurance sector using a modified matrix of business profitability, 2017)
Oceną ekonomiczną zakładów ubezpieczeń zainteresowanych jest wiele podmiotów. Jednym z kluczowych wskaźników tej oceny jest rentowność kapitału własnego, która w zestawieniu z osiąganą składką przypisaną brutto pozwala na określenie sytuacji na rynku i poziomu konkurencji panującej wśród ubezpieczycieli. Metodologia badania – prezentacja wskaźnika rentowności kapitału własnego zakładów ubezpieczeń z osiąganą składką za pomocą narzędzia zmodyfikowanej macierzy opłacalności biznesu nawiązującej do klasycznej metody portfelowej i controllingu strategicznego znanej pod nazwą BCG. Wynik – na podstawie statystyk Polskiej Izby Ubezpieczeń obliczono dynamikę rentowności kapitału własnego dla funkcjonujących w Polsce zakładów ubezpieczeniowych. Następnie udział w runku mierzony wielkością składki przypisanej brutto ubezpieczycieli zestawiono razem z dynamiką ROE na zmodyfikowanej macierzy opłacalności biznesu. Oryginalność/ Wartość – przedstawienie wskaźnika ROE i składki przypisanej brutto za pomocą macierzy może być pomocne w analizie sytuacji finansowej zakładu ubezpieczeń i konkurencyjnego otoczenia
Nauki o Finansach = Financial Sciences, 2017, Nr 3 (32), s. 89-100
Keywords: ubezpieczyciel; analiza finansowa; macierz opłacalności biznesu; insurer; financial analysis; Marakon Profitability Matrix