Rezerwy techniczno-ubezpieczeniowe w ujęciu prawa bilansowego w Polsce w latach 2001–2016 - Pobłocka, Agnieszka; Spigarska, Ewa (Technical provisions in terms of balance sheet law (accounting law) in Poland in the years 2001–2016, 2017)
Zakłady ubezpieczeń i zakłady reasekuracji obligatoryjnie tworzą rezerwy techniczno-ubezpieczeniowe według prawa bilansowego i wymogów wypłacalności (Dyrektywa Wypłacalność II). Rezerwy zawiązywane na potrzeby sprawozdawczości statutowej są tworzone zgodnie z polskimi standardami rachunkowości. Rezerwy zawiązywane na potrzeby wypłacalności są tworzone zgodnie z międzynarodowymi standardami rachunkowości. W artykule przedstawiono wytyczne w zakresie tworzenia rezerw według dwóch różnych regulacji oraz podjęto próbę prezentacji i oceny poziomu rezerw techniczno-ubezpieczeniowych w Polsce w latach 2001–2016
Nauki o Finansach = Financial Sciences, 2017, Nr 3 (32), s. 121-135
Keywords: rezerwy techniczno-ubezpieczeniowe według prawa bilansowego i polskich standardów rachunkowości oraz według międzynarodowych standardów rachunkowości; wartość godziwa; Dyrektywa Wypłacalność II; analiza rezerw techniczno-ubezpieczeniowych w Polsce w latach 2001–2016; creation of technical provisions according to balance sheet law and Polish accounting standards; international accounting standards; fair value; Direcice of Solvency II Directive; analysis of technical provisions in Poland in 2001–2016