Planowanie przestrzenne inwestycji fotowoltaicznych w obrębie autostrad - Hełdak, Maria; Werner, Ewelina (Spatial planning of photovoltaic investments in the motorway zone, 2018)
Praca ma na celu analizę uwarunkowań prawnych związanych z barierami powstającymi w trakcie realizacji inwestycji związanych z fotowoltaiką. Wskazano na zasady lokalizacji inwestycji w odnawialne źródła energii wynikające z przepisów ustawy z 27 marca 2003 r. o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym. Analizie poddano również zasadność realizacji farm fotowoltaicznych w bezpośrednim sąsiedztwie autostrad widzianą przez pryzmat rozwoju dróg ekspresowych i autostrad w Polsce, utrudnionej produkcji roślinnej wzdłuż tras komunikacyjnych oraz przez pryzmat mniejszej przydatności gleb do produkcji żywności ze względu na zanieczyszczenia. Są to zarazem tereny zazwyczaj trudno dostępne dla sprzętu rolniczego, zasadne jest zatem poszukiwanie alternatywnych sposobów ich wykorzystania. W pracy wskazano na przykłady lokalizacji inwestycji fotowoltaicznych w obrębie dróg publicznych na świecie
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2018, Nr 504, s. 72-80
Keywords: zagospodarowanie terenu wokół autostrad; fotowoltaika; planowanie przestrzenne; land management along motorways; photovoltaics; spatial planning