Wewnątrzregionalne zróżnicowanie poziomu rozwoju gospodarczego na przykładzie powiatów województwa świętokrzyskiego - Kot, Janusz; Kraska, Ewa (Inter-regional differentiation of economic development levels; based on districts within the Świętokrzyskie Voivodeship, 2018)
Celem artykułu było zaprezentowanie poziomu rozwoju gospodarczego w poszczególnych powiatach województwa świętokrzyskiego. Poziom rozwoju gospodarczego poszczególnych powiatów wyznaczono za pomocą syntetycznego wskaźnika, który stanowił średnią arytmetyczną znormalizowanych zmiennych odzwierciedlających poszczególne czynniki rozwoju. Ze względu na zakres dostępnych danych zgromadzonych w GUS badaniem objęto lata 2008-2014. Uzyskane wyniki analizy posłużyły do interpretacji przyczyn występowania wewnątrzregionalnych zróżnicowań i ich potencjalnych skutków dla dalszego rozwoju regionu świętokrzyskiego. Identyfikacja powiatów o najniższym poziomie rozwoju gospodarczego ma fundamentalne znaczenie dla odpowiedniego programowania polityki regionalnej, której podstawowym zadaniem jest zmniejszanie nierówności społeczno-gospodarczych pomiędzy poszczególnymi obszarami
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2018, Nr 504, s. 91-99
Keywords: region; rozwój regionalny; gospodarka; regional development; economy