Rozwój nauki, technologii i innowacji po globalnym kryzysie. Trendy i wyzwania - Gocłowska-Bolek, Joanna (Science, technology, and innovation development after the global crisis. Trends and challenges, 2017)
Celem artykułu jest analiza globalnych trendów rozwoju nauki, technologii i innowacji po kryzysie globalnym z 2008 roku oraz sformułowanie wniosków co do dalszej dynamiki i kierunków rozwoju. W artykule dokonano przeglądu najważniejszych czynników i omówiono zjawiska kształtujące rozwój nauki, technologii i innowacji: uwarunkowania geopolityczne, środowiskowe, konieczność zapewnienia bezpieczeństwa energetycznego czy trwającą rewolucję informacyjną. Szczególną uwagę poświęcono znaczeniu polityki państwa, zwłaszcza wysokości wydatków na badania i rozwój, sprawności w kreowaniu kapitału ludzkiego oraz budowaniu sieci powiązań, w tym współpracy międzynarodowej
Ekonomia XXI Wieku = Economics of the 21st Century, 2017, Nr 4 (16), s. 98-119
Keywords: nauka; technologia; innowacje; B+R; polityka naukowa; science; technology; innovation; R&D; science policy