Źródła zakupu przez Siły Zbrojne RP nowych ciężarówek wojskowych - Brach, Jarosław (Sources of purchase by the Armed Forces of the Republic of Poland of new military trucks, 2017)
Artykuł jest poświęcony zagadnieniu wyboru przez Siły Zbrojne RP nowych ciężarówek. Celem tego artykułu jest wskazanie dostępnych źródeł zakupu przez Siły Zbrojne RP nowych ciężarówek wojskowych. W tym kontekście omówiono zasady funkcjonowania w ostatnich latach europejskiej branży pojazdów użytkowych, w tym głównie sektora ciężarówek, co właśnie przekłada się na możliwe źródła wyboru dostaw kołowego sprzętu transportowego dla naszej armii. Artykuł powstał głównie na podstawie analizy poświęconych temu zagadnieniu jawnych i parajawnych artykułów, publikacji i dokumentów wewnętrznych zainteresowanych stron, w tym opublikowanych w opracowaniach naukowych i prasie fachowej, uzupełnionych przez wnioski własne autora
Ekonomia XXI Wieku = Economics of the 21st Century, 2017, Nr 4 (16), s. 201-219
Keywords: transport wojskowy; zakupy wojskowych ciężarówek; polonizacja; military transport; purchasing of military trucks; polonization