Aplikacje m-zdrowia. Część 2 - Baranek, Natalia; Lesiów, Tomasz; Biazik, Ewa (M-health applications. Part 2, 2017)
Celem artykułu było poznanie wiedzy oraz stanowiska młodych osób odnośnie do aplikacji mobilnych o zdrowiu. Badania zostały przeprowadzone w 2016 r. w oparciu o autorski kwestionariusz w grupie 236 osób. Ankieta została przeprowadzona głównie wśród osób w wieku 18-29 lat, które używają urządzeń mobilnych nie tylko w celu telefonowania. Większość respondentów (68,1%) nie stosuje na co dzień tego typu aplikacji. Według ankietowanych idealna aplikacja powinna się cechować prostymi i niedrogimi przepisami, dużym zasobem składników do wyboru, informacjami, które są najważniejsze dla zdrowia, wiarygodnymi informacjami potwierdzonymi przez specjalistę (dietetyka, lekarza), łatwym i przystępnym menu, szeroką bazą produktów oraz możliwością zeskanowania kodu kreskowego lub kodu QR
Nauki Inżynierskie i Technologie = Engineering Sciences and Technologies; 2017; Nr 1 (24); s. 27-39
Keywords: aplikacje m-zdrowia; badania ankietowe; racjonalne odżywianie; zdrowy styl życia; m-health applications; survey study; rational nutrition; healthy lifestyle