Zarządzanie kosztami w zakładach ubezpieczeń majątkowych w Polsce w latach 2006–2015 - Kruk, Marta (Cost management in non-life insurance companies in Poland in the years 2006–2015, 2017)
Walka konkurencyjna pomiędzy podmiotami segmentu ubezpieczeń majątkowych przekształciła się w wojnę cenową prowadzącą do zachwiania stabilnością funkcjonowania zakładów ubezpieczeń. Zakłady ubezpieczeń majątkowych dokonały znacznych podwyżek składek ubezpieczeniowych w celu poprawy wyników finansowych. Wobec istotnego ograniczenia możliwości dalszego zwiększania pozycji przychodowych zakłady ubezpieczeń zmuszone są do zwrócenia uwagi na potrzeby zmniejszania pozycji kosztowych. Zarządzanie kosztami w przedsiębiorstwach ubezpieczeniowych nabiera więc szczególnego znaczenia w obliczu walki o klienta na rynku ubezpieczeń. Niniejszy artykuł przedstawia analizę najważniejszych pozycji kosztowych w zakładach ubezpieczeń majątkowych w Polsce w latach 2006–2015 oraz przybliża problematykę zarządzania kosztami. Dokonano w nim analizy pozycji kosztowych zakładów ubezpieczeń majątkowych w ujęciu wartościowym, strukturalnym i dynamicznym oraz w odniesieniu do składki przypisanej brutto
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 500, s. 74-87
Keywords: koszty zakładów ubezpieczeń; odszkodowania i świadczenia; koszty działalności ubezpieczeniowej; koszty działalności lokacyjnej; składka przypisana brutto; costs of insurance companies; claims and settlements; net operating expenses; investment charges; written premiums