Globalny rynek gwarancji ubezpieczeniowych w kontekście kryzysu finansowego z roku 2008 - Lenhardt, Sergiusz (Surety global market in the context of the financial crisis of 2008, 2017)
Artykuł opisuje tendencje na światowym rynku gwarancji ubezpieczeniowych, po globalnym kryzysie finansowym, który miał swój początek w 2008 r. Uwaga zwrócona jest przede wszystkim na różnice w obszarze gwarancji pomiędzy poszczególnymi regionami globu. Celem artykułu było ukazanie poprzez analizę dostępnych materiałów zagranicznych oraz krajowych tendencji na światowym rynku gwarancji ubezpieczeniowych. Artykuł składa się z opisu istoty kryzysu oraz przedstawienia sytuacji na rynku gwarancji zarówno przed zapaścią gospodarczą z 2008 r., jak i po niej
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 500, s. 96-106
Keywords: gwarancja ubezpieczeniowa; kryzys finansowy; rynek gwarancji; surety; financial crisis; surety market