Problemy rewitalizacji obszarów zdegradowanych małych miast na przykładzie miasta Radzionków - Brandenburg, Henryk; Tobor, Gabriel (Problems related to the revitalization of degraded areas of small towns illustrated on the example of Radzionków, 2018)
Otoczenie przedsiębiorstw staje się coraz bardziej ewolucyjne, skraca się okres używalności wyrobów, w wyniku realizacji projektów innowacyjnych pojawiają się nowe produkty, często lepiej zaspokajające wymagania klientów, a produkowane mniejszym kosztem i proponowane za niższą cenę. Zmiany w otoczeniu mają również duży wpływ na działania samorządów lokalnych. Miasta stanowią dzisiaj jednostki zdolne do stanowienia o swojej przyszłości, ponieważ w dużo mniejszym stopniu niż w przeszłości są podległe władzom i decyzjom centralnym. Przekazywane są im nie tylko obowiązki zaspokajania bieżących potrzeb społecznych, ale również prawa decydowania o kierunkach lokalnego rozwoju gospodarczego. W artykule, po prezentacji miasta Radzionków i zmian, które nastąpiły w jego otoczeniu w ostatnim okresie, przedstawiono program rewitalizacji jego obszarów zdegradowanych i analizę jego zawartości w kontekście proponowanych rozwiązań potencjalnych problemów rewitalizacji obszarów zdegradowanych, które mogą być wykorzystane w innych miastach
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2018, Nr 502, s. 11-21
Keywords: rozwój lokalny; rozwój zrównoważony; rewitalizacja obszarów zdegradowanych; local development; sustainable development; revitalization of degraded areas