Czy rachunkowość w Polsce jest kobietą? - Masztalerz, Marek (Is accounting in Poland a woman?, 2018)
Przedmiotem rozważań w artykule jest płeć (gender) w rachunkowości, a jego głównym celem jest zbadanie „obecności” kobiet i mężczyzn w polskiej rachunkowości. Dla realizacji tego celu przyjęto metodę studiów literaturowych, metody ilościowe oraz analizę opisową i porównawczą. W pierwszej kolejności, na podstawie analizy literatury, naświetlono, czym zajmują się gender studies w rachunkowości. Następnie, przy wykorzystaniu danych pochodzących z blisko 100 źródeł, przedstawiono „obecność” kobiet i mężczyzn w obszarze edukacji, praktyki, polityki i nauki rachunkowości w Polsce. Wyniki badań wskazują z jednej strony na dominację ilościową kobiet w polskiej rachunkowości, lecz z drugiej sygnalizują nierówności w strukturze wynagrodzeń oraz szczebli zawodowych i naukowych. Artykuł jest (prawdopodobnie) pierwszym opracowaniem tego typu w kraju
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2018, Nr 503, s. 326-335
Keywords: rachunkowość; kobiety; gender studies; accounting; women