Rachunek kosztów działań a outsourcing - Mielcarek, Jarosław (Activity-based costing vs. outsourcing, 2018)
Celem badawczym autora było wykazanie, że stosowanie koncepcji CVP może prowadzić do podejmowania błędnych decyzji o outsourcingu (odrzucenie opłacalnych ofert outsourcingowych), oraz opracowanie błędnych granicznych formuł na minimalny współczynnik zmienności kosztów wykorzystanych zasobów dedykowanych przez komponent produktu oraz na maksymalną cenę tego komponentu. Narzędziami badawczymi były ABC jako koncepcja zarządzania zasobami oraz przykład liczbowy. Podano formuły na minimalną wielkość współczynnika zmienności kosztów wykorzystanych zasobów dedykowanych oraz na maksymalną cenę za komponent. Kryteria decyzyjne ABC dla outsourcingu są spełnione, gdy rzeczywisty współczynnik zmienności nie jest mniejszy od minimalnego współczynnika, lub zamiennie, gdy rzeczywista cena za komponent jest nie większa od maksymalnej ceny. Przykład liczbowy dostarczył wzorca użycia podanych rozwiązań teoretycznych do podejmowania poprawnych decyzji o outsourcingu w przedsiębiorstwie
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2018, Nr 503, s. 345-354
Keywords: graniczny współczynnik zmienności; graniczna cena za komponent; koszty istotne; koszt wykorzystanych zasobów dedykowanych; koszt wykorzystanych zasobów doraźnych; critical volatility coefficient; critical price for component; relevant costs; cost ofcommitted resources used; cost of flexible resources used